2016. szeptember 14., szerda

Tárgyfelvétel az elsőévesek számára, 2016. ősz




Kedves Hallgatók!
Az elektronikus tárgyfelvételi időszak megkezdődött, föl tudják venni a tárgyaikat. Nincs vele nehéz dolguk: ahogy a képzési tervből bizonyára tudják, az első félévben két tárgyat kell teljesíteniük, mindkettőt a témavezetőjüknél, az egyik az ún. szakmai tárgy, a másik a konzultáció. Ebben a táblázatban megtalálják, hogyan szerepel ez a Neptunban, arra az esetre, ha eltévednének a nem sok különbséget mutató tárgyak közt: a kurzuskód ismeretében könnyebben megtalálhatják a sajátjukat. A „sajátjuk” természetesen az, amelyik a témavezetőjük neve alatt szerepel. A neptunos tárgyfelvételi időszak (ameddig a két kötelező tárgyukat föl kell venni) szeptember 30-án (pénteken) 16 óráig tart.

Erre a legelső félévre nem javasoljuk, hogy doktori kollégiumot végezzenek, ezért nem is hirdetünk ilyeneket, erre alkalmasabb lesz a következő két félév. Ugyanakkor a Neptunban láthatják, hogy (más képzéseken) van sokféle doktori kurzus, részben a mostani másod- és harmadévesek számára, részben más doktori iskolákban meghirdetett kurzusok. Senki nem tiltja meg, hogy ilyeneket látogassanak, ha az oktató tudja magukat fogadni (ezt előbb érdeklődjék meg tőle) és ha a témavezetőjükkel is egyeztették a terveiket. Azt azonban mindenképpen fontos tudniuk, hogy ezek kvázi „doktori speciálkollégiumként” működnek, azaz ha teljesítik, az értük kapott kreditek nem számítanak bele a végbizonyítványukba.

Az is lehet, hogy eszük ágában sem volna nem kötelező kurzusokra bejárni, de a témavezetőjük a szakmai tárgy keretében előírhatja bizonyos kurzusok látogatását vagy teljesítését. Ilyenkor a szakmai tárgynak tulajdonképpen a részévé válik az adott kurzus(ok) látogatása vagy teljesítése, a szakmai tárgyra kapott jegyben/kreditben fejeződik ki az „ellenértéke”, más teljesítményeké mellett.

Ahogy a kötelező doktori kollégium elvégzését nem javasoljuk az első félévre, a kutatóhelyi munkába való intenzív bevonódásra sem ez a legalkalmasabb félév. Ilyet sem hirdettünk most meg a Neptunban alapértelmezésben, de semmi jónak nem állunk útjába: aki máris tud arról, hogy lehetőséget kap rá (és le is tudja ebben a félévben dolgozni azt 300 munkaórát), szóljon nekem, meghirdetem a számára.

A legfontosabb azonban, hogy – ha eddig nem tették volna – vegyék fel a kapcsolatot a témavezetőjükkel, ne a fordítottjára várakozzanak. A fő célja ennek a félévnek, hogy elkészüljenek a szakmai bibliográfiájukkal és elkezdjenek szorosabban foglalkozni a témájukkal.
A kezdetekhez minden jót kívánva,
üdvözlettel,
Bodnár Kriszta
doktoriskolai titkár
2016. szeptember 14.

Nincsenek megjegyzések: